Thursday, December 31, 2009

SAYONARA 2009...WELCOME 2010

Masih terdapat kurang dari setengah jam untuk saya nikmati 2009. Selepas ni, 2009 cuma sebuah kenangan campuran antara manis dan pahit. 2009 adalah tahun yang banyak mengajar saya tentang erti pengorbanan, ketabahan, kejujuran...pendek kata tentang kehidupan.

Boleh saya katakan tahun 2009 berat ke arah manis. Peristiwa yang baik untuk saya kerana :

1. Tahun pertama saya menjadi seorang ibu kepada Princess
2. Mendapat tawaran kerja yang lebih baik
3. Mendapat tawaran belajar di UUM
4. Berbaik dengan ahli keluarga yang lama terpisah
5. Berjumpa dengan kawan-kawan baru (Radicare + UUM PJJ)

Banyak perkara baik berlaku. Alhamdulillah.

Sekarang masih ada lagi kurang dari setengah jam untuk saya renungkan apa yang perlu saya lakukan untuk perbaiki diri ini. Cipta AZAM baru sempena 2010. Mengimbas kembali perkara-perkara yang belum terlaksana 2009.

Saya yakin, 2010 akan jadi tahun lebih baik dari 2009. InsyaALLAH.

Jadi, buat teman-teman...SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2010.

Salam Sayang,

Tijah

Monday, December 21, 2009

SCARY EXAM

Scary exam tu dah pergi. Tinggal saya yang terkial-kial nak start baca buku untuk Final Exam. Penting final tu. Sepenting nyawa. Saya dah korbankan RM2300 untuk belajar disini. UUM. Sekiranya saya tak lakukannya dengan betul, saya tak tahu apa yang akan jadi kelak.

Jadi, saya telah punya azam baru untuk pastikan semuanya berjalan seperti yang di rancang.

InsyaALLAH, saya akan cuba pastikan segalanya berlaku seperti yang saya rancang.

Wednesday, December 16, 2009

SEMANGAT SEORANG PEJUANG

Tak tahulah jika saya ini bukan dari kategori pejuang. Tapi saya consider sebagai YES kerana pada saya hidup ini satu perjuangan. Perjuangan yang sangat panjang but yet, dipenuhi suka dan duka.

Mungkin setengah orang, hidup mereka penuh dengan suka. Tapi hidup saya sangat berlainan. Duka sedang berarak pergi dan saya sedang cuba mencari pelangi selepas duka. Hidup mungkin tak seperti yang kita sangkakan. Hidup saya tak seperti yang saya jangkakan. Setiap yang berlaku pasti ada banyak hikmahnya. Apa pun, REDHA untuk setiap apa yang terjadi adalah paling utama.

Walaupun suatu ketika dahulu hidup saya diselubungi duka dan sangat pedih, saya tetap REDHA walau dalam masa yang sama saya question apa yang ALLAH swt telah tetapkan untuk saya. Tapi, ALLAH Maha Mengetahui dan apa yang buruk adalah dari diri saya sendiri.

Saya tak pernah terfikir nak berpatah arang dari kehidupan saya sekarang. Bagi saya, hidup mesti diteruskan. Betul cakap penasihat saya. Kalau kita hidup, mesti dengan bermaruah. Kena pastikan orang hormat kita atas siapa diri kita.

Saya dapat rasakan betapa beruntungnya saya kiranya ada mereka yang prihatin dalam menjadikan saya orang yang lebih baik. BENAR. Orang yang ingin lihat kita mempunyai peningkatan hidup akan memberikan kita kritikan yang jujur ikhlas. Penasihat-penasihat saya tergolong dalam kategori mereka yang baik dan ikhlas dalam menyampaikan sesuatu perkara.

Saya harap kiranya saya berjaya suatu hari nanti, saya dapat jadi seperti mereka. Ikhlas. Percakapan dari hati bunyinya lebih tulus jika kamu semua pernah dengar. Saya DENGAR. Sesayup hati yang tertusuk dengan kata-kata itu. Dibuat jadi peneman dan bagi kekuatan untuk dorongan supaya saya lebih bersemangat.

Friday, October 16, 2009

SALAH KE?

I wonder some of the people who believe that if you're in a BIG position, you'll become someone who is arrogant, forget your own root and unapproachable.

I think that is very typical as we cant take all as the same. Everyone has their own way of carrying themselves.


Weirdy weirdo.

Monday, October 5, 2009

GOODBYE

Goodbye. Simple word that contains a lot of meanings. But this one is specially meant to Genting. Yes, I have moved to my new company. RADICARE. Though the company looks small outside, I personally think that we're BIG inside.

For almost 3 years I worked at Genting, lot of things I gained from there. Why am I leaving the company? I have million reasons. Not because of the people. Most probably because of the career opportunity (one of the million)

Now, I hope that I'll sustained here for long time (long enough for me to achieve my goal) And let's see if there's any improvement in my career path. My target, next five years.

Monday, August 17, 2009

KEMPEN DERMA DARAH

Saya ke Pusat Darah Negara last Saturday. Yes, I was late about 8mins. They're closed at 4pm on that day. Tapi saya lihat ada 2 orang masih lagi sedang berada di kaunter 1 untuk check jenis darah dan timbang berat badan...which is mean that diorang masih lagi boleh menerima orang untuk derma darah.

Tapi ada satu staff PDN ni, stright mentioned "Kita dah tutup"

What the heck is that??? PDN pergi merata tempat, seluruh negara utnuk cari penderma...saya datang ke tempat itu cuma 8mins lambat. If that so, bagitaulah alternative kat mana nak derma. Ini tak, terus suruh balik.

Kalau setiap pekerja kerajaan begini actnya...lama-lama tak payah laa letak extra effort going here and there kalau staff anda sendiri boleh mengatakan tidak hanya kerana satu perkataan "MALAS"

So sad that they still have this kind of mindset.

Saturday, August 15, 2009

FACEBOOK

Sebelum ni saya tak tahu menahu pasal FACEBOOK dan tak berminat pun nak tahu. Tapi adalah register...cumanya kegunaan tu tak tahu sangat. Sehinggalah satu hari telah pun terbuka hati untuk menjenguk dan juga confirm kawan-kawan yang telah pun add saya.

Dan sehingga hari ini saya masih lagi bertatih untuk guna aplikasi yang ada dalam FACEBOOK ni. jadi satu hari kawan office saya hantar satu game ni Sorority Life


Alamak!! Macam mana nak main game ni??? Jadi, saya telah pun abis kan masa saya yang sangat berharga untuk belajar main benda alah ni. Lepas main, pup pap pup pap, saya dah masuk level 7...sedangkan kawan saya yang invite tu masih lagi di level 1...ahahahah

So, saya sekarang tengah addicted nak finish kan game ni. Ok. Kalau ada sesiapa yang nak add saya jadi member atau nak ajak saya jadi geng untuk game, boleh add guna email : cheekah_nul@yahoo.com
Adios amigos!!